Avoin ministeriö mukaan kehittämään joukkoistamisen käytäntöjä laajaan eurooppalaiseen hankkeeseen 2


Viisaus asuu joukoissa. Näin uskovat kahdeksasta EU-maasta tulevat kansalaisjärjestöt jotka muodostavat The European Citizens Crowdsourcing (EUCROWD) -hankkeen. Hankkeena tavoitteena on kehittää ja jakaa päätöksenteon joukkoistamisen käytäntöjä.

Joukkoistamisella tarkoitetaan jonkin tehtävän jakamista pienissä osissa verkon ylitse ennalta määrittelemättömälle joukolle ihmisiä. Esimerkiksi Suomessa eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on hyödyntänyt joukkoistamista maastoliikennelain valmistelussa. Lainvalmistelussa kokeiltiin verkkoalustaa ideoiden jakamiseen, keskusteluun ja äänestämiseen ja siihen osallistui useita satoja kiinnostuneita. 

Joukkoistamisella pyritään ratkomaan yhteiskunnalliseen osallistumiseen liittyviä ongelmia. Tunnettuja ongelmia on esimerkiksi, että vaikuttamisen tavat eivät ole välttämättä kaikille tuttuja ja vaikutusmahdollisuudet voivat tuntua vähäisiltä. Päättäjät saattavat tuntuvat kansalaisista etäisiltä, erityisesti yhteisten eurooppalaisten asioiden kohdalla. 

Hankekonsortioon osallistuu kansalaisjärjestöjä Suomen lisäksi Latviasta, Kreikasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Alankomaista ja Belgiasta sekä Sloveniasta, josta tuleva Institute for Electronic Participation vastaa hankekoordinaatiosta. Rahoitus tulee Euroopan komission Education, Audiovisual and Culture Executive Agencyltä (EACEA).

EUCROWD-työpaja Lontoossa.

Mana Balssin tekninen asiantuntija Valdis Pornieks (keskellä) kertoo latvialaisen kansalaisjärjestöjen kokemuksista oman aloitealustan kehittämisestä Democratic Societyn järjestämässä EUCROWD-työpajassa Lontoossa.

Hankkeen tavoitteina on laatia kokemusten vaihdon ja kehitystyön pohjalta suunnitelma Euroopan laajuista joukkoistamispilottia varten. Toisena tavoitteena on koostaa tietopankki joukkoistamisesta. Kolmanneksi hanke laatii politiikkasuosituksia joukkoistamisen mahdollistamiseksi. Hanke rakentuu kansallisten työpajamuotoisten seminaarien varaan. Suomen seminaarin ajankohta on lokakuussa ja paikka Helsingissä. 

EUCROWD-hankeen toteutuksesta Avoimessa ministeriössä antaa lisätietoja asiantuntija Raimo Muurinen, p. 044-5777 574 ja sähköposti raimo.muurinen@okf.fi.

Avoin ministeriö noudattaa Eucrowdissa open by default -periaatetta, joka tarkoittaa, että sen suunnitteluun ja toteutukseen liittyvät yhteiskirjoitusasiakirjat ovat reaaliaikaisesti avoimesti luettavissa verkossa. Ne löytyvät Google Drivesta tämän linkin kautta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Avoin ministeriö mukaan kehittämään joukkoistamisen käytäntöjä laajaan eurooppalaiseen hankkeeseen