Digital Democracy Day 2018 ja EUCROWD:in päätösseminaari yhdistävät euroopan demokratian kehittäjät


Tiistaina 27. helmikuuta 2018 vietettiin neljättä Digitaalisen Demokratian päivää ja samalla järjestettiin EUCROWD-hankkeen päätösseminaari Brussels Information Placessa. Avoin ministeriö järjesti lokakuussa Helsingissä vuorollaan EUCROWD-seminaarin ja osallistui päätöstilaisuuteen, jonne kokoontui viitisenkymmentä joukkoistamisen ja avoimen päätöksenteon kannattajaa eri puolilta Eurooppaa.

Päivän avasi keynotepuheenvuorolla Europe for Citizens -yksikön johtaja Gilles Pelayo Euroopan komission Education, Audiovisual & Culture Excecutive Agencystä. EACEA koordinoi rahoitusohjelmaa joka on mahdollistanut EUCROWD-hankkeen. Pelayo korosti, että Euroopan Unionin pitäisi kehittyä kohti Europe by Citizens -suuntaa Europe for Citizens sijasta, joka on ollut toistaiseksi virallinenkin muotoilu.

Aamupäivän puheenvuoroissa kuultiin kokemuksia mielenkiintoisista digitaalisen demokratian alustoista. Eri kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet useita innovatiivisia työkaluja eri puolilla Eurooppaa, ja monin paikoin käyttäjämäärät ja viranomaisyhteistyö ovat vaikuttavalla ja vakuuttavalla tasolla. Hyviä esimerkkejä ovat latvialainen kansalaisaloitealusta ManaBalss.lv, ranskalainen Parlement & Citoyens sekä kreikkalaisen SciFyn DemocracIT.

Digital Democracy Day. Imants Breidaks Mana Balss.lv:stä esittelee latvian kansalaisaloitealustaa.

Digital Democracy Day. Imants Breidaks Mana Balss.lv:stä esittelee latvian kansalaisaloitealustaa.

Järjestäjätaho ECAS:n digitaalisen demokratian johtaja Elisa Lironi esitteli Eucrowd-seminaarisarjan tuloksia. Seitsemässä maassa järjestettyjen workshopien mukaan joukkoistaminen sopii parhaiten päätöksentekoprosessin alkuvaiheeseen, ongelmien tunnistamiseen ja päätösvaihtoehtojen muotoiluun sekä erityisen hyvin koulutukseen, perustuslakiin, terveyteen ja ympäristöön liittyviin kysymyksiin. Sen sijaan kysymys sopivista välineistä jakaa mielipiteitä, joidenkin mukaan EU:lla tulisi olla oma alusta osallistumisen mahdollistamiseen, joskin monien mukaan kansalaisyhteiskunnan tulisi itse saada valita ja kehittää omat työkalunsa.

Hankkeen tuloksia tullaan hyödyntämään seuraavaksi Lironin julkaisemassa ECAS:n käynnistämässä euroopanlaajuisessa joukkoistamispilotissa, joka tulee keskittymään ilmanlaatuun.

Toinen EUCROWD:n tuotoksista on Knowledge Center on Crowdsourcing, joka kokoaa yhteen yli sata artikkelia, tutkimusta, työkalua ja muuta lähdettä aiheesta.

Kolmantena hanke tulee julkaisemaan politiikkasuosituksen joukkoistamisen edistämisestä ja hyödyntämisestä lähitulevaisuudessa.

Kaikkineen päätösseminaari osoitti, että Euroopassa on useita kansalaisjärjestöjä, viranomaistahoja ja tutkimusorganisaatioita, jotka työskentelevät parhaillaan hyvällä otteella päätöksenteon avoimuuden ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksien edistämiseksi. Suhteessa verkkokeskustelun usein parjattuun tilaan, valeuutisiin ja informaatiosodankäyntiin, on varsin myönteistä, että on myös vakiintuvaa ja vaikuttavaa toimintaa tasapuolisen osallisuuden, tietoon perustuvan päätöksenteon, läpinäkyvyyden ja poliittisen vastuunalaisuuden puolesta. Digital democracy day ei välttämättä näytä vielä liikkeeltä tai kansainväliseltä muutosvoimaiselta verkostolta, mutta kiinnostuksen, osaamisen, ideoiden, teknologioiden, rahoitusmahdollisuuksien ja viranomaisyhteistyön puolesta edellytykset näyttävät olevan olemassa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *