Kolme ohjetta Euroopan laajuiseen joukkoistamiseen


European Parliament building in Strasbourg and members' flags. © European Union 2017 - European Parliament

Avoin ministeriö osallistui maaliskuussa päättyneeseen EUCROWD-hankkeeseen, joka julkaisi kolme suositusta Euroopan laajuisen joukkoistamisprosessin suunnittelun tueksi. Suosituksien laatimiseen on osallistunut yli 400 asiantuntijaa, tutkijaa, järjestöaktiivia ja kansalaista yli 20 maasta Euroopasta ja muualta.

1. Kaikenlaiset aiheet sopivat joukkoistettavaksi, mutta parhaiten sopivat aiheet, jotka ovat läheisiä laajoile ihmisjoukoille. Hyviä aiheita ovat ympäristöön ja terveydehuoltoon liittyvät kysymykset, kuten yksittäisenä esimerkkinä ilmanlaatu. Tällaiset asiat koskettavat EU-kansalaisten elämää päivittäin ja EU:ssa on paljon osaamista niihin liittyen.

2. Joukkoistamisprosessia tarvitsee yhden yksittäisen Euroopan laajuisen, monikielisyyttä tukevan verkkoalustan, joka on läpinäkyvä ja avointa lähdekoodia. Sen tulee olla käyttäjäystävällinen ja mahdollistaa monenlaiset tavat osallistua. Alustan tulee myös skaalautua tarpeen mukaan.

3. Joukkoistaminen on hyvä sovittaa päätöksenteon rytmiin. Oikeaan aikaan vaikuttaminen tuottaa helpoimmalla parhaan tuloksen. Joukkoistamista voi käyttää niin ongelmien identifioimiseksi keräämällä ajatuksia epäkohdista tai päätösehdotusten muotoiluun keräämällä ratkaisuehdotuksia kansalaisilta.

Politiikkasuositukset on julkaistu ensin koordinaattoriorganisaation INePA:n sivuilla.

EUCROWD-hankkeen aikana kerättiin myös yli 100 aineiston aineistopankki joukkoistamisesta, joka löytyy European Citizens’ Action Service ECAS:in sivuilta.

Kansallisten seminaarien raportit ja hankkeen aiemmat aineistot löytyvät INePA:n sivuilta.

Hankkeen loppuraportti on rinnakkaisjulkaistu Avoimen ministeriön sivuilla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *